seperjuangan

Saturday, December 11, 2010

Demensia (Nyanyuk)

Demensia atau nyanyuk adalah keadaan dimana terdapatnya kemerosotan atau penurunan fungsi ingatan dan perubahan dari segi personaliti. Pada peringkat awalnya pesakit menjadi mudah lupa. Apabila ianya berlarutan gerak balas emosi menjadi terbantut, tidak stabil dan kerap berubah.Pada peringkat serius pesakit akan berkelakuan resah atau berkelakuan ganjil, Percakapan mereka pun pula menjadi tidak rasional.


KISAH BENAR :

Watak :
  • orang A
  • orang B
  • orang C
  • orang D
  • orang E

kejadian 1

berlaku 10/12/10 Jumaat pada jam 12.15 tghari.. iaitu selepas habis sahaja kelas Puan Norshahanis.. ketika perjalanan mahu pulang ke rumah.. orang A mendapat panggilan lalu ia menjawab panggilan tersebut sambil berjalan..
dan Orang B memberitahu kepada Orang C yg ia mahu 'check' pada mesin ATM adakah duit pinjaman PT sudah keluar atau tidak.. dan mereka semua pergi ke mesin ATM tersebut.. selepas 'check' duit PT.. mereka semua berjalan sambil berborak kosong.. secara tiba-tiba Orang A mengeluarkan nada suara yang nyaring '' arghhhhhhhh...tidakkkk.. mane kad matrik aku... tolong ark.. mampos aku klu xjumpe nanti...'' mereka semua berpatah balik untuk mencari.. perjalan untuk berpatah balik memakan masa selama 20 - 25 minit.. hasilnya kad matrik tu tidak dijumpai.. ketika sudah sampai kerumah pada jam 1.15 ptg Orang A mengeluarkan nada suara nyaring lagi.. suara nie lagi mantap " weyhhhh..... sorryyyyyyy....rupanye aku luper bwk kad matrik masa pergi kelas xdi..." Orang B dan C tersenyum sinis..

kejadian 2

pada pukul 9.00 malam Orang D memberitahu kepada Orang C bahawa ia telah pun ada salinan kertas math ''final exam''.. lalu Orang C memyuruh orang Orang E pergi kekedai untuk membuat salinan lagi sebanyak 4 set.. kerana Orang A,B,C dan E tidak ada kertas "final exam" itu lagi.. selepas orang E balik dari kedai fotokopi.. Orang E mengagihkan salinan tersebut pada setiap seorang.. setelah beberapa jam.. Orang A check kembali kertas tersebut.. lalu dia marah kepada Orang C..

orang A : mane kertas ko?
orang C : ade kat dlm plastik tu ark.. aku xamik lagilah..
orang A : aku pon xamik lagi.. dah sape yg dh amik nie??
orang C : mane.. aku taw!!!
orang A : ko pegi 'check' kat bilik ko..
orang C : dalam hati ( e... pakse2 plak..).. mane ader.. xder2..
orang A : pelik..
orang C : ko plak p tgk bilik ko ade ark.. mne taw dah amik..
orang A : keluar dari biliknya dengan muka yang bersalah.. haha.. aku dah amik rupenye..
orang C : @#$%&*

p/s : - penyakit pelupe mmg teruk!!! cube elakkan..
- mintx maaf byk2.. klu ayat yg digunakan tidak betul atau lintang pukang..

1 comments:

MenTadAk!!! said...

huhuhu...
giler serius bnde nie...
aku rse..
trgolong la plak...
;p

Post a Comment